Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 23:21:54

Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
 Batoh SPM2 Sport/Turistika 
Autor Zpráva

Příspěvek Batoh SPM2 Sport/Turistika
Batoh SPM2 Sport/Turistika

Obrázek

Téměř rok jsem poměrně spokojeným majitelem Batohu SPM2 Sport/Turistika (dále SPM2). Jde o poněkud zjednodušenou verzi známého batohu SPM 20, který používá jak česká armáda, tak příznivci airsoftu a podobných military aktivit. Když jsem já před rokem s airsoftem začínal, hledal jsem „malou polní“, ve které bych mohl nosit své věci při airsoftových akcích. Bylo mi doporučeno vyhnout se čínským výrobcům a jejich laciným napodobeninám, takže jsem zabrouzdal do sortimentu českých firem, u nabídky SPM Liberec mě upoutala jejich novinka SPM2 určená pro civilní trh za cenu asi 700kč, což je méně, než je cena některých batohů z čínské produkce. Při telefonním rozhovoru mě paní na druhé straně ještě upozornila na akci. Nejen, že byl batoh momentálně nabízen na velmi nízkou cenu, navíc nakupující zdarma dostal jednu sumku nebo pouzdro z nabídky. Pokud si člověk dobře vybral a třeba případně zdarma získané pouzdro prodal dál, ušetřil dalších několik set korun. Bez dlouhého rozmýšlení jsem si batoh objednal. V současné době nabízí e-shop SPM Liberec pouze pouštní verzi tohoto batohu za cenu asi 900kč.
Před objednávkou jsem ještě poslal do SPM dotaz, jaké jsou rozdíly mezi vojenským 20l batohem a batohem SPM2, rozdíly jsou tedy takovéto:

1) Batoh SPM 2 nemá modulární vazbu – v době pořizování jsem toto nějak neřešil, dnes mi vazba trochu chybí, ale dá se bez ní žít. Navíc starší verze batohu SPM20 ji také neměla

2) Batoh nemá zesílené dno z plastelu – čili dno není „gumové“ jako u SPM20, ale je z maskovací látky. Za celou dobu používání mi tento fakt nijak nevadil

3) Nemá ve víku kapsu na pláštěnku.

4) Otvor pro vývod hadičky hydratačního vaku – toto může někomu vadit, já nosím hydratační vak na taktické vestě. S trochou vůle se dá hadička z batohu vyvést normálním otvorem, ale není to ideální. Na víku je poutko pro provlečení vyvedené hadičky.

5) Batoh nemá rychloodhoz – bez toho celkem v klidu žiju.

6) Batoh nemá hrudní pás – toto může někomu opět vadit.

7) Zdrhovací „kryt“ v batohu, který se šňůrkou stahuje, aby se batoh zavřel, a poté se přiklopuje víkem, je ze šusťáku a ne z UHASu jako zbytek batohu.

8) Popruhy na bocích jsou na průvlečky a na ne na trojzubce – opět, dá se s tím žít, i když trojzubce by byly asi lepší.

Jak je vidět, oproti starším verzím SPM20 batoh příliš rozdílný není, oproti nové verzi s univerzální vazbou už je rozdíl vidět na první pohled. Avšak kvalitní materiály i kvalitní provedení jsou zachovány.
Celý batoh je šitý z látky UHAS s poměrně dobrými vodoodpudivými vlastnostmi. Goretex to sice není, nicméně přes tkaninu se zátěrem voda jen tak neproteče. Přesto, do těch nejtvrdších podmínek by asi pláštěnka úplně neškodila.

Co se vnitřního členění týče…. Je to pytel. Nahoře se otevře a uvnitř je pouze kapsa na hydratační vak, jinak žádné členění uvnitř není. Zvenčí jsou dvě síťované kapsy, do kterých se dá nacpat láhev. Dále je zde zmíněná kapsa ve víku a tím výčet hasne.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Batoh má vyztužená záda nějakým molitanem nebo textilií zašitou uvnitř, ale nenajdeme žádnou duralovou výztuhu nebo podobnou vymoženost a zapomeňte i na jakýkoliv systém větrání. Přesto není nošení batohu nepříjemné. Ramenní popruhy jsou polstrované a stavitelné. Bederák je pouze široký popruh bez jakéhokoliv měkčení.

Obrázek
Obrázek

Jinak batoh postrádá jakékoliv vymoženosti, vychytávky nebo detaily. Já jsem si na něj našil proužek suchého zipu pro upevnění jmenovky. Pokud hledáte moderní batoh s množstvím vychytávek a technický drobnůstek, jste zde špatně. SPM2 je levný, odolný, kvalitně vyrobený a jednoduchý výrobek, který používám jak při airsoftu nebo vycházkách do přírody, tak na dovolenou, do města a podobně. Na jeho objem 20l si do něj sbalíte věci na několikadenní pobyt v civilním prostředí naprosto s přehledem. Co se týče akcí v přírodě… Přece jen, je to 20litrový batoh, takže nelze od něj čekat zázraky. Když do něj dáte vodu (při náročnějších aktivitách je jí potřeba hodně) a jídlo na víkend, případně náhradní oblečení či další propriety jako vařič atd., moc místa vám nezbude. Na to, že by se vám k tomu všemu vešel i větší spacák rovnou zapomeňte. Malé spacáky se dají vecpat (když ne dovnitř tak třeba pod víko… ale kam s karimatkou? Dostávám se k největšímu defektu batohu. To, že je bez univerzální vazby se dá přežít, ale chybí mi aspoň malý kousek popruhu na dně a na víku, kde bych mohl protáhnout ustrojovací řemínek nebo jiný popruh a tak k batohu připevnit karimatku a spací pytel zvenčí. Toto nelze, leda k bokům, což je možnost, kterou jsem nucen využívat, tím pádem už ale do jedné ze sítěk nedám láhev. Aspoň kousek popruhu na dně a víku by batohu přidal mnohem víc na užitečnosti a cenu by nijak nezvedl. Veliie chválím "krotitele popruhů" v podobě pruženky.

Obrázek
Obrázek

Jak se batoh osvědčil po roce používání? Co se týče kvality, nezklamal. Není na něm vidět ani jediná stopa po tom, co zažil, nepáře se, neškube, není natrhlý. SPM při jeho výrobě odvedlo vskutku skvělou práci.
Závěrem. Rozhodně to není batoh pro tvrdé military akce, kvalitou sice ano, ale díky chybějící popruhové vazbě mu chybí jakákoliv možnost přidat příslušenství v podobě kapes a sumek. Pokud chcete skutečně vojenský batoh, musíte se podívat po jiných výrobcích SPM Liberec. Nicméně pokud jste ochotni univerzální vazbu oželet, může Vám batoh vyhovovat.

Jste-li však začátečník v airsoftu, nebo jen hledáte kvalitní batoh do přírody nebo na cesty, troufám si tvrdit, že SPM2 je to pravé pro vás. Tím, že vychází z vojenského typu, není příliš vhodný do civilního prostředí, díky tomu, že mu chybí jakékoliv vnitřní členění nebo kapsičky, ale do přírody ho můžu stoprocentně doporučit, v této cenové relaci je jeden z nejlepších.

pon 03. bře 2014 12:21:07
Odpovědět na téma   [ Příspěvek: 1 ]