brkel
|
Schrade Extreme Survival knife SCHF9
Zdravím a přeji dobrého dne. V této recenzi bych Vám rád představil nůž Schrade Extreme Survival SCHF9.
Nejprve bych se rád dostal k tomu, co a jak mě k nákupu nože vedlo. Chtěl jsem nůž, který by byl schopný částečně zastoupit sekeru a vykonávat hlavně těžké práce, nikdy s sebou nenosím pouze jeden nůž (ať už je ten druhý, či třetí, na multitoolu nebo v kapse kalhot). Nejsem žádný boháč a tak byla cena podstatnou pákou při rozhodování. Po dlouhém přemýšlení jsem se začátkem léta (2013) vydal do obchodu a měl jsem štěstí - majitel obchodu je velkým nožomilem a přivezl si z výstavy v Německu i několik kusů pokračovatele této série, tedy SCHF10. Tento nůž mi dost vrtal hlavou, protože už jsem byl rozhodnut pro "devítku" a najednou se objevil další hráč. Po srovnání jsem ale u SCHF9 zůstal. „Desítka“ je kratší, má, podle mě, příjemnější úchop, ale váha je skoro stejná, těžiště mi přišlo přesunuté více do ručky a pouzdro je dle mého vkusu naprosto strašné. Tak jsem tedy odcházel jako čerstvý majitel Schrade SCHF9.
Konstrukce nože je „fulltang“, tedy čepel, v tomto případě z uhlíkovky 1095, v jednom kuse prochází i rukojetí, kratonová ručka je pak řešena jako příložky v místě úchopu. Délka nože je úctyhodných 31cm, z čehož je 16,5cm čepel a 14,5cm rukojeť, tloušťka je pak prakticky po celé délce 6mm. Celá čepel, až na ostří, je pokryta vrstvou šedavého materiálu, který pěkně pomáhá noži proklouzávat řezaným materiálem a údajně je antireflexní (údajně proto, že tuto vlastnost neřeším, nejsem paragán nebo vrah). Co se kvality týče, jediné co mohu s čistým srdcem pochválit je právě povrchovka. Po všech útrapách, kterými nůž prošel, se hrdinně drží a jen na těch nejnamáhanějších místech začíná vykukovat kov. Dokonce i na hraně, kterou používám na křesání, je úbytek omezen pouze na hranu samotnou. Celková kvalita je pak skoro podprůměr, výbrus není naprosto symetrický a kratonová ručka tvarem přesně nesedí. Ale co by člověk chtěl za cca 1400Kč. Příjemným překvapením pro mě bylo pouzdro. Nylonové, s plastovou vložkou proti proříznutí a odnímatelnou kapsičkou na příslušenství. Pouzdro lze připnout na opasek bez jeho rozepínání, drží pomocí suchého zipu, který je pak lisován mezi páskem a kalhotami (tělem), takže nehrozí náhodná ztráta. Další možností nošení je pak upevnění na MOLLE systém za pomoci pásku s drukem a suchým zipem. Na spodní části jsou otvory pro přivázání na nohu, což se v případě skoro půlkilového (450g) nože hodí. Tady musím poznamenat, že jsem veškeré šňůry okamžitě vyházel a nahradil je paracordem. Kapsičku na příslušenství, jak jsem již zmínil, lze odejmout, můžete jí pak nosit jak horizontálně, tak vertikálně na opasku. Kapsička je stažena gumou, uzavřena suchým zipem a plastovým klipem, který je možno pomocí dalšího suchého zipu stáhnout či povolit. Samotný nůž je v pouzdře držen páskem s drukem, jehož délku lze, jak jinak než pomocí suchého zipu, upravit. Nevýhodou může být, že plastová vložka umožňuje nůž vložit jen „pro praváka“.
Vzhledem k tomu, že mám poměrně velkou ruku, je mi úchop velice pohodlný, ale pro někoho s kratšími prsty by mohla být rukojeť příliš objemná. Držení je jisté i za mokra nebo v rukavicích a těžiště nože je v místě spodní „záštity“, tedy těsně před ukazovákem. V rámci úkonů, pro které jsem nůž kupoval, velice oceňuji rozšířenou „hrušku“ na konci nože. Při navlečení smyčky na noži na ruku, jejím utažení a chytnutí za konec rukojeti dvěma prsty jsem schopen přeseknout zelený buk do tloušťky 5cm na jedno seknutí. Chce to ovšem bezpečný postoj, abych neposekal i něco (někoho) dalšího, první takový pokus odnesla špička nože zásekem do země a jemným odštípnutím ostří. Tím se dostávám k oceli - ostří drží opravdu velice dobře, ovšem doostřování (nůž jsem zatím neměl potřebu nějak výrazně brousit, krom zmíněné špičky) je poměrně těžké a vyžaduje trpělivost. Není problém s nožem provádět i trochu jemnější práce, specielně s částí ostří hned u rukojeti, tady pomůže žlábek v čepeli hned před rukojetí, kam můžete dát ukazovák, ale rozhodně existují vhodnější nože pro tyto činnosti. Jednoduše řečeno, podpalovač vyrobíte, kosti přesekáte, steaky a klobásy nakrájíte, ale cibule nebude vypadat hezky. Suchý špalek borovice se suky, o průměru přes 10 cm, ale není problém - ať do nože bušíte, jak bušíte.
Celkově jsem s nožem spokojený, a i když postupně přecházím na menší nože, velice rád vezmu SCHF9 vyvětrat na kratší výlet, abych nemusel brát sekerku. Pokud tedy sháníte nůž na hrubé práce za rozumnou cenu, o který se nemusíte bát, Schrade Extreme Survival knife „devítka“ rozhodně není špatnou volbou.
Však on se nějaký ten tlouk vždycky najde…
P.S.: Obrázky jsem dnes nestihl - přidám zítra. P.P.S.: Neváhejte kritizovat, rozhodně to ocením.
|