Recenze MAGNUM Elite II 8 Leather Sympatex
Firma HI-TECH Magnum se zaměřuje hlavně na lehkou taktickou obuv pro policii, bezpečnostní složky, či zásahové jednotky. Boty Elite II 8 Leather Sympatex jsou jedny z mála produktů tohoto výrobce, které jsou primárně myšlené i jako boty terénu. Chci se s vámi podělit o zkušenosti s těmito botami za tři roky používání.
Údaje výrobce:
Vodě odolný svršek z pravé kůže.
Voděodolná prodyšná membrána Sympatex
Tepelná izolační výplň Thinsulate™
Antibakteriální podšívka Dri-Lex.
FSP antibakteriální stélka se zdvojenou absorbcí nárazů.
EVA mezipodešev.
Kompozitové ztužení klenku.
Protiskluzová odolná podrážka Vibram.
Vyjímatelná tvarovaná stélka 3D2 Max
Testováno a certifikováno dle Evropských norem EN 20347:2004
Mé zkušenosti a dojmy: Když se mi boty poprvé dostaly do rukou a na nohy, velmi mě překvapilo, jak jsou pohodlné a lehké. Stélka je opravdu dobře tvarovaná a v kombinaci s kvalitními ponožkami člověk téměř neví, že má boty na sobě. Puchýře se objevily jen po prvním výšlapu do prudkého kopce, pak už s nimi nebyl nejmenší problém.
Voděodolnost je taky velmi slušná, při průchodu potokem nebo celodenním chození v bahně se dovnitř nedostane ani kapka. Boty také odvádějí velmi slušnou práci při odvádění vlhkosti od nohy a v kombinaci s antibakteriální stélkou a kvalitními ponožkami (které jak víme, jsou základem pro spokojené nohy
) se mi ani po celém dni chození v náročném terénu a v horku nestalo, že by byly nohy zapařené a zutí bot by vyvolalo poplach jako při chemickém útoku.
Šněrování bot je zhruba v půlce opatřeno průvlekem se zpětným háčkem, který drží tkaničky, takže když dojde k jejich náhodnému rozvázání, tak se boty nerozšněrují celé, ale drží je právě tento zpětný háček. To je na jednu stranu velmi dobré, pokud se tkaničky rozvážou například při běhu, protože noha pak v botě nelítá a kotník je stále poměrně dobře fixovaný. Na druhou stranu to prodlužuje dobu nazouvání bot, což může být v krizových situacích docela problém. Člověk tak musí vždy dopředu myslet na to, že má šněrování dostatečně povolit a tkaničky odháknout, aby pak mohl do bot rychle vklouznout a nemusel například po tmě při nástřelu zápolit se šněrováním.
A jak se na botách projevil zub času? Poměrně brzo se začal v oblasti nártu odlepovat lem, který zakrývá spoj podrážky a kůže. Tato část je poměrně namáhaná a tak dlouho nevydržela ani oprava od ševce. Naštěstí to ale nemá vliv na voděodolnost, protože zatím mi těmito dírami do bot nikdy nenateklo. Brzo se také ošoupala černá barva z háčků na tkaničky, ale jinak je zavazování stále funkční a stále používám originální tkaničky, které ani po třech letech nejeví žádné známky opotřebení. Zásadnější problém se začal vyskytovat v oblasti paty, kde výztuha paty začíná prodírat materiál uvnitř boty, což je zejména při obouvání dost nepříjemné. Po nazutí jsou ale boty stále velmi pohodlné. Celkově tyto boty hodnotím kladně. I když už nevypadají jako nové, dobře mi slouží už tři roky a vypadá to, že ještě nějakou dobu sloužit budou. V době kdy jsem je pořizovala byly výrazně dražší než dnes a vzhledem k dnešní nižší ceně si myslím, že poměr cena/kvalita je velmi dobrý.