Haix Black Eagle - zkušenosti
Cesta k botám Haix Black Eagle(Athletic 10 Mid Desert)…
České boty do pouště od Prabosu dodávané pro vojáky do misí vypadaly na první pohled kvalitně a dobře, ale neschopnost výstrojního skladu dodat vhodnou velikost (10,5) s vysvětlením, že poslední půlená velikost, kterou armáda nakupuje je 9,5, mě vedla k tomu, abych se začal poohlížet po jiných botách. Druhým důvodem bylo, že když už jsem se snažil prvních 14 dní přežít v botách nevhodné velikosti a pořád přezouval mezi desítkou a jedenáctkou, měl jsem stále kůži na chodidlech rozmočenou do bíla, jako když stojíte dlouho ve vodě a bez ohledu na použité ponožky, jsem se toho nemohl zbavit (a to jsem si nikdy před tím nikdy s botami hlavu nelámal a vždycky to nějak bezproblémově fungovalo
). S vidinou sedmi měsíců utrpení před sebou jsem se tedy vydal hledat nové boty.
Na místě bylo k dispozici několik značek… Lowa, UnderArmour,Original Swat, Haix… i takové chuťovky jako boty od Mil-Tec jsem zahlédl. Po několika minutách zkoušení bylo jasné, že pro mou nohu budou Haixy nejlepší. Znáte ten pocit, kdy si obujete botu, krásně vám obepne nohu a cítíte se v ní od první chvilky, jako kdyby byl vyšlápnutá právě vámi? Tak to jsem přesně zažil. Bylo vybráno. Měl jsem trochu obavy, co udělá goretexová membrána v teplotách i přes 55 stupňů, ale nakonec to bylo v pohodě. Nebudu nikomu nic nalhávat, nohy se v těch horkách potí i v Haixech, ale rozmočená chodidla jsem už nikdy neměl.
S použitím bot jsem nikdy neměl žádný problém. Od prvních kroků seděly na noze jako ulité, na tvrdý terén jsou příjemně odpružené, podrážka neklouže a noha se v botě extrémně nepřehřívá. A když dojde na déšť a kaluže, goretex funguje tak, jak má. Jedinou závadou, s kterou jsem se setkal asi po měsíci, byly prošoupané tkaničky od horních oček. Nahradil jsem je tkaničkami z bot od Prabosu a ty drží do dnes.
Boty jsem nosil sedm měsíců v kuse nejméně deset hodin každý den. Od návratu je používám na každodenní civilní nošení po městě a na výlety. Pořád fungují bez závad, nikde se nic nerozpadá, nepáře, vnitřky nejsou potrhané. Mám je už rok a myslím, že podrážka ještě půl roku až rok ještě vydrží. Na pracovní nošení jsem si po dobrých zkušenostech pořídil verzi Tactical 20 High.
PS: Na srpen chystám pochod o délce zhruba 780km za necelé čtyři týdny. Pořídil jsem k té příležitosti nový pár Haix Black EagleAthletic 10 Mid Desert a po návratu porovnám fotky se stavem po zakoupení.