Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 19. dub 2024 8:13:21



Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
 Recenze: Adidas Terrex Fast R GTX 
Autor Zpráva

Registrován: čtv 04. zář 2014 5:55:57
Příspěvky: 20
Příspěvek Recenze: Adidas Terrex Fast R GTX
Recenze: Boty Adidas Terrex Fast R GTX - roční zkušenost

Ano, je to tak. Před nějakým tím pátkem se společnost Adidas pustila do oblasti outdoorových věcí, které v jejím sortimentu často naleznete pod označením Terrex. Bude zajímavé se podívat, jak si jejich, hustě znějícími technologiemi ověnčené, boty vedou v terénu. Nejprve ale trocha teorie.
Příloha:
Poznámka: Oficiální foto Adidas
TerrexFastRGTX_1.jpg
TerrexFastRGTX_1.jpg [ 52.6 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]

Konkrétně se mrkneme na model Adidas Terrex Fast R GTX (označení verze 385). Jedná se o nízkou botu určenou k rychlému pohybu v nejrozmanitějším terénu. Boty jsou designově vyladěny tak, aby zapadaly do sortimentu značky, ale jsou prezentovány jako čistě funkční, čemuž napovídá i množství názvů chráněných autorskými právy v jejich popisu. Seženete je i jako kotníkové nízké pohorky, které se liší pouze zvýšenou částí přes kotník.

Co jsou všechny ty mystické názvy, kterými se boty Terrex Fast R GTX chlubí?
• V první řadě je zde Gore-Tex®, nepromokavá světoznámá membrána, která zaručuje i průchodnost výparu ve směru ven.
• Druhým tahákem je Traxion™ podešev využívající materiálu Continental™ (ano, toho slavného výrobce pneumatik). Tato kombinace má zaručovat dokonalou přilnavost i v nejdrsnějších podmínkách. V praxi byla technologie Traxion™ představena v souvislosti s uvedením nových fotbalových kopaček v roce 1996 a časem zavedena i do běžeckých a trekových bot. Technologie se snaží o co největší průnik boty do podkladu za pomoci malých třecích ploch, což má zvýšit její stabilitu. Zároveň je tlak rozložen tak, aby zaručoval vysoké pohodlí nohy.
• 3D-Formotion® je název označující speciální prvek zajišťující lepší pružení v oblasti paty.
https://www.youtube.com/watch?v=-hWYVeSRN5Y

• ADIPRENE®+ je naopak materiál zvyšující pružnost a odraz v přední části boty.
https://www.youtube.com/watch?v=ePHSowhysqQ

• A jako poslední uvedeme OrthoLite®, což je antibakteriální vložka odvádějící vlhkost.

Tak co říkáte? Technologiemi nabitá bota zní jako rajská hudba pro uši. Pokud si potom přečtete oficiální popisek, dozvíte se, že bota je navržena pro rychlý pohyb do kopce, z kopce, v dešti, po skále. No prostě kdekoliv.
_________________________________________
A teď k samotné recenzi. Boty jsem si koupil zhruba před rokem a za tu dobu jim dal slušně pohulit (české hory v zimě, Wales, Itálie). Za tu dobu odhaduji kolem 1000 ujitých kilometrů – minimálně 200km s 25kg krosnou na zádech, něco po útesech u moře, něco ve sněhu. Tedy přesně to, co doporučuje výrobce! Jak je zvykem na Vybaven.cz, určitě čekáte, že teď přijdou fotky bot ve stylu zpuchřelých rozlepených žraloků, které už napůl odvál čas.

Vyjímečně se ale pletete. Boty drží naprosto luxusně a nevykazují žádné výrazné vady. Samozřejmě je na nich trochu vidět, co vše si prožily, ale musím říct, že se perou statečně. Takže se na to pojďme podívat od toho pozitivního.
Boty se nikde nerozlepují, nejsou prošoupané a vzorek na podrážce je stále solidní. Podrážka je velice vhodná do měkčích terénů nebo tam, kde jdete po kamení či sněhu. Na skalách, zvláště mokrých, asi nejde čekat zázraky od žádných bot. Nicméně podrážka překvapí na uklouzaném sněhu, kde držela vážně moc dobře.
Co se týče všech těch speciálních podešví a pružících sekcí, tak to dokážu zhodnotit pouze z pohledu mého komfortu. Z bot mě nohy nikdy nebolely, ale nějaký ultra trhák se také nekonal. Díky Gore-texu do boty vůbec neteče a ani delší pochod vodou botám nevadí. Gore-tex zároveň přidává botě jednu vrstvu tkaniny, takže oproti modelům označeným GT, se modely GTX jeví jako vhodnější do zimy.
Příloha:
Poznámka: Testované boty
TerrexFastRGTX_4_testovane.jpg
TerrexFastRGTX_4_testovane.jpg [ 77.05 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Příloha:
Poznámka: Testované boty - podrážka
TerrexFastRGTX_5_testovane.jpg
TerrexFastRGTX_5_testovane.jpg [ 102.95 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]

Guma z pneumatik je evidentně normována pro mnohem větší zátěž, takže nikde nejde vidět žádné velké opotřebení jen sem tam nějaká ta rána po ostrém kameni (zde na podpatku).
Příloha:
Poznámka: Testované boty - nicotná škuba na okraji podrážky
TerrexFastRGTX_6_testovanedirka.jpg
TerrexFastRGTX_6_testovanedirka.jpg [ 44.13 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Na nártu, kde se bota při každém kroku „láme“ a kde má spousta bot tendenci praskat, najdete jen drobný přehyb.
Příloha:
Poznámka: Testované boty - přehyb na špičce
TerrexFastRGTX_7_testovaneprehyb.jpg
TerrexFastRGTX_7_testovaneprehyb.jpg [ 69.89 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Co se týče vytuněné vložky, nemám žádné výrazně pozitivní dojmy. Noha se Vám potí normálně, pokud jdete v teple delší túru, tak to někdy trochu „nevoní“. Na druhou stranu nemám žádný negativní postřeh, takže pokud je cílem vložky to, aby nepřekážela, tak se povedlo.
Příloha:
Poznámka: Testované boty - vložka
TerrexFastRGTX_8_testovanevlozka.jpg
TerrexFastRGTX_8_testovanevlozka.jpg [ 219.67 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Nějaká ta negativa tu také najdeme. Z mé strany se týkají celého systému šněrování za pomoci „bungee lace“. Je možné, že mám tlustou nohu, ale ve chvíli, kdy si botu obuji a mám ji povolenou na maximum, tak bych čekal trochu víc vůle. Šňůrka je zbytečně krátká, a pokud si někdy rádi boty povolíte a dáte nohám trochu odpočinout, tak to tady nejde - nedej bože vzít si dvoje ponožky. Na druhou stranu po utažení bota drží příjemně pevně a šňůrka nikde zbytečně neplandá.
Příloha:
Poznámka: Testované boty - šňerování
TerrexFastRGTX_8_testovanesnerovani.jpg
TerrexFastRGTX_8_testovanesnerovani.jpg [ 88.81 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Se šněrováním možná souvisí druhý problém a to je párající se poslední očko u tkaniček. Jde spíše o jeho gumový okraj, který podle mě nemá moc funkčních aspektů, jelikož tkanička je držena masivním kroužkem. Nicméně zde je jediné místo, kde to materiál nedal. Těžko říct, jestli kvůli tomu nadměrnému utažení, nebo jen snahou cpát design tam, kam nepatří. (Týká se obou bot z vnitřní strany a mohu s jistotou říct, že při chůzi nohama o sebe nešoupu).
Příloha:
Poznámka: Testované boty - trhající se gumový okraj očka
TerrexFastRGTX_9_testovaneocko.jpg
TerrexFastRGTX_9_testovaneocko.jpg [ 116.31 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Přemíra designu by se potom týkala i mizejících písmenek na boku boty.
Příloha:
Poznámka: Testované boty - odloupaný nápis
TerrexFastRGTX_10_testovanenapis.jpg
TerrexFastRGTX_10_testovanenapis.jpg [ 62.05 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Poslední výtkou by byl jazyk boty, který je řešen jakousi gumovou pěnou, která možná zabraňuje vodě dostat se dovnitř, ale pokud máte nižší ponožky, tak to moc přijemné není (černé tečky v botě jsou normální špína a písek. Nejde o plíseň. – pozn. redaktora)
Příloha:
Poznámka: Testované boty - gomovo pěnový jazyk
TerrexFastRGTX_11_testovanejazyk.jpg
TerrexFastRGTX_11_testovanejazyk.jpg [ 133.43 KiB | Zobrazeno 8122 krát ]


Jaký je tedy verdikt? No, než se k němu dostaneme, pojďme si říct něco o ceně. Pokud si boty koupíte z oficiální distribuce, dáte za ně krásných 3 999,-Kč. Já jsem je koupil ve Fashion Areně – Štěrboholy za 2 399,- Kč. Ten rozdíl je komický, ale Adidasu do cenové politiky kecat nebudeme. Každopádně za cenu lehce přes dva tisíce se dají sehnat boty, které jsou hybridem vhodným do mnoha terénů. V létě je v nich v příjemně, sníh a zimu, pokud jste v pohybu a zvolíte vhodné ponožky, taky vydržíte. Do bot neteče a od začátku se nosí pohodlně.
Pokud tedy sháníte něco do města/lesa/přírody/skal/sněhu a nevadí vám zaplatit za všechny ty krásně znějící názvy technologií, tak do nich klidně jděte. Já osobně bych Adidasu dal ještě chvíli čas, aby pochopil, že design nesmí jít na úkor kvality a uvidíme, jaké modely časem přinese.


čtv 04. zář 2014 20:56:37
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvek: 1 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Český překlad – phpBB.cz