Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 19. dub 2024 3:53:30



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
 Veřejné nošení sebeobranných prostředků 
Autor Zpráva
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 24. říj 2013 10:48:03
Příspěvky: 135
Příspěvek Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Jaký na to máte názor? Já v tom mám velký rozpor. Vždy se vnitřně napnu a snažím se neztratit z dohledu člověka, který viditelně nosí obušek či nůž, ale na druhou stranu sám mám na tašce FatBoy volně zavěšený obušek a v kapse zavírací nožík. Dvojí metr jak prase, ale nemůžu si pomoct.


Přílohy:
0001.JPG
0001.JPG [ 462.69 KiB | Zobrazeno 9981 krát ]
ned 17. lis 2013 20:29:32
Profil
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 24. říj 2013 10:48:03
Příspěvky: 135
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Založit toto téma mě donutily dvě události. Jednak dialog v tomto vlákně a jinak zážitek z víkendu. Česká klasika, pár znuděných a nejspíše sjetých puberťáků hledajících vhodnou oběť pro rvačku a loupež. Problém byl, že se to odehrávalo večer, uprostřed lávky vedoucí do nákupního centra. Bylo jasně vidět, jak si vytipovali „oběť“, jak tiše domlouvají rozdělení rolí, jeden se přesouvá do strany k zábradlí, aby případně odřízl cestu zpět. Stačilo přetáhnout tašku dopředu a položit ruku na obušek. Hned byl klid. Vše se vyřešilo komentářem z jejich strany „Ty vole, vypadá to jako ledvinka a ono to bude něco armádního“ a tradiční adrenalinovou klepavkou z té mé.

A myslím si, že několik dalších podobných případů mi volně zavěšený obušek vyřešil ještě ve fázi vytipování vhodné osoby.

P.S. Mimochodem, zábavná věc. Teprve při zpětné analýze jsem si uvědomil, že v tu chvíli jsem ani neměl v plánu ten obušek použit. Byla se mnou přítelkyně a já tím pádem podvědomě volil prostředek, který ovládám nejlépe, tudíž pravá ruka mi pořad ležela na noži s asistovaným otevíráním. Což samozřejmě není ten úplně nejlepší sebeobranný prostředek. Tudíž budu muset objednat si pár kvalitních pepřáků a nadrilovat intuitivní tasení obušku. Jinak v kritické chvíli, kdy nebude čas na přípravu, si na něj ani nevzpomenu.


ned 17. lis 2013 20:41:58
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon 11. lis 2013 15:07:25
Příspěvky: 36
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Skryté nošení má výhodu v překvapení útočníka(ků)= nevím čím a jak se budeš bránit. Pak je tu otázka jak rychle člověk dokáže reagovat případně jak rychle dokáže ´´tasit zbraň´´. Na druhou stranu, když vidí co máš u sebe může ho/je to odradit ale taky vím čím se budeš bránit a na co si dát pozor... Tudíž bych to viděl asi takto- umět se bránit rukama nohama a pak řešit zbraně. :)


P.S. Já už delší dobu nosím obušek skrytě vždycky max. pod jednou vrstvou oblečení a nožík v kapse ze kterého je vidět jen spona a kousek těla.

_________________
Don't hurry up, death is faster!


pon 18. lis 2013 15:21:56
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: ned 10. lis 2013 10:10:59
Příspěvky: 26
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Pokud jde o mě, jsem pro skryté nošení, ať už jde o cokoliv, zároveň ale nepopírám že adminův speciální „dvojí metr“ je mi více než sympatický :-D. Pomineme-li fakt, že u palných zbraní to zákon výslovně vyžaduje (civilní prostředí), nevidím důvod proč se v případě ostatních zbraní chovat odlišně. Za ta léta nošení čehokoliv se mi několikrát potvrdilo pravidlo - viditelně nošená zbraň (jakákoliv) = koleduješ si o naprosto zbytečný průs*r… Znovu podotýkám, že není „viditelně“ jako „viditelně“ Pokud jde o teleskop připnutý na tašce vedle svítilny, kompasu a já nevím čeho ještě (tzn. ne vedle rezavé mačety, klíče na kola, bajonetu, granátu apod.), tak já osobně jej jako zbraň a tím potenciální nebezpečí začnu vnímat až v momentě, kdy dotyčný po té tašce v určitém kontextu se situací sáhne.
Pokud jde o rychlost tasení, ta podle mého názoru není nikdy zcela schopna vyvážit vzpomínanou výhodu překvapení. Rychlost se dá nadrilovat (pominu-li smutný fakt, že téměř nikdo netrénuje tak, jak ve skutečnosti nosí). Pokud jde o názor, že „každý by se měl umět bránit rukama nohama a pak řešit zbraně“ 100% souhlas, dovolím si pouze drobnou korekci, kdy já na první místo řadím hlavu a její schopnost neustále situaci vyhodnocovat a jakémukoliv konfliktu předcházet, poté nohy a jejich schopnost běhat, a závěrem ruce pro vše ostaní.


sob 23. lis 2013 8:05:11
Profil

Registrován: čtv 09. říj 2014 20:22:29
Příspěvky: 2
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Jsem pro monitoring podezřelých jedinců, obloukem hbitě přejít a raději se ani nedívat. Jim to pomasíruje ego a já nemusím nic řešit.Né vždy to však jde. Když jdete s přítelkyní tak věřte nebo ne, je vyšší pravděpodobnost, že se něco stane, než kdyby jste šli každý sám (alespoň u mě to tak funguje) Nehledě na to, že pokud mě obestoupí v uličce 4 jedinci tak je mizivá pravděpodobnost, že mají jen holé ruce a viditelný teleskop za páskem bude působit jako červený hadr :/
Nejlepší kombinací je velký kvalitní pepřák+baterka(stroboskop) - když vám ho vezmou tak si maximálně pobrečíte :)
Jinak úplně miluji jedince ve stylu "bezpečnostní agentury" černé brýle, triko v kalhotách,rychlá chůze a za páskem tolik věcí co nemá ani URNA.


čtv 09. říj 2014 21:53:21
Profil

Registrován: pon 13. říj 2014 15:40:01
Příspěvky: 2
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Já sebeobranné prostředky viditelně nenosím. NIKDY. Jak už zde již mnozí psali, je to víc nevýhoda než by to potencionálního útočníka mělo odstrašit. Přijdeš tím o výhodu překvapení. Útočníci se na tebe připraví a je to pro ně opravdu jako "červený šátek" Nemluvě o tom, že většina lidí tyto prostředky neumí použít, i přesto je nosí. To je v kombinaci s připraveným a odhodlaným útočníkem špatná kombinace ...
A nakonec - pro pacidistického neozbrojeného civilistu ("kolemjdoucí") si při skrytém nošení přijatelnější:-)

A jedna osobní poznámka: nůž je opravdu velmi špatný obranný prostředek:-(= musel by si práci a boj s nožem ovládat mistrovsky, ai tak by to nebylo vono.
Nechci tě "admi" podceňovat, ale při boji s nožem teče hodně krve (ne vždy z těch správných rukou) - viděl jsem už mnohokrát. I když já nůž také nosím;-)


pon 13. říj 2014 16:21:37
Profil

Registrován: sob 15. lis 2014 22:19:02
Příspěvky: 1
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Osobně souhlasím s názorem, že by se měly sebeobranné prostředky nosit skrytě, umožní vám útočníka překvapit a následně zpacifikovat, nebo zastrašit. Ale ještě důležitější je s nimi umět zacházet


ned 16. lis 2014 22:14:28
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 27. pro 2014 11:03:58
Příspěvky: 3
Bydliště: Brno
Příspěvek Re: Veřejné nošení sebeobranných prostředků
Veškeré sebeobrané prostředky jsou, nebo by měli být určeny pro tzv. skryté nošení. Jak už tady bylo psáno, tak teleskopický obušek v řadě případů funguje jako psychologický prostředek, ať už náznak tasení před potencionálním utočníkem nebo přímé otevření a charakteristický zvuk udělá svoje.
Záleží na situaci, která vám hrozí. V každém případě by za každých okolnosti měla fungovat psychologie, strategie, taktika a technika.

Mohl bych se rozepsat dál a dál, ale myslím, že základní dovenosti a informace ohledně teleskopického obušku jsou krásně vysvětleny v tomhle videu :arrow:
Kód:
http://www.stream.cz/skolapreziti/800856-teleskopicky-obusek-10


sob 27. pro 2014 12:30:58
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 8 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Český překlad – phpBB.cz