Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 19. zář 2024 22:44:00



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
 UTON vz. 75 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: sob 09. lis 2013 18:57:41
Příspěvky: 18
Příspěvek UTON vz. 75
Legenda s názvem UTON vz. 75 – Tyto nože byly primárně určeny pro průzkumné a výsadkové jednotky československé armády, tudíž byl kladen velký důraz na jejich funkčnost. Výrobce těchto je tuzemská firma Mikov (kterou zná snad každý díky noži „rybička“). Začátkem bych řekl, že existuje pár typů těchto nožů (civilní, kopie a vojenský originál), dají se od sebe lehce rozeznat (ražením, materiálem rukojeti). Rozdíl mezi kopií a originálem je patrný hned na první pohled, na rozdíl od kopie má originál lesklou rukojeť, která je mnohem tvrdší než na kopii, navíc má černou barvu a ne šedou. Na originálu byla použita lepší, odolnější a tvrdší ocel s úpravou martfrost (hluboké zmražení). Na kopii je to ocel nerez 420, a na originálu nejspíše ocel nerez 440. Dobře se brousí, a drží ostří. Nůž nemá moc velkou rukojeť, takže kdo má moc velkou ruku, tomu se bude nepohodlně držet. Na hřbetu nože je opěrka palce. Na spodní straně rukojeti je obdélníková dírka na vložení nářadí, které se poté dá zajistit kolíčkem který je na padákové šňůře standardně dodávané k noži. Jsou dodávány dva typy - pilník a pilka (a nestandardně ještě bodec), pilka má na konci plochý šroubovák - jsou schovány v kapse na poudře. Nůž je to kvalitní, a do jakéhokoli počasí - je to nerez, takže se nemusíte bát, že by vám během několikadenní akce zreznul v pouzdře. Originální kožené pouzdro je opatřeno dvěma druky, kterými se pouzdro odepíná a připíná. Nůž v pouzdře drží dvě kovové planžety, které jsou pevně zasazeny do koženého pouzdra. Poté další pouzdra na tyto nože vyrábí firma SPM v různých maskovacích potiscích. Utony se vyráběly v mnoha sériích, lišily se v drobnostech jako je opěrka palce, šířka, či použitá ocel, takže si člověk musí dát pozor, co vlastně chce koupit. Osobně tento nůž hodnotím kladně, vydrží toho dost a je do každého počasí, nosím ho už přes rok všude kam vyrážím, a zatím odvedl všechnu svou práci skvěle – přes řezání padákových lan (na jeden tah), až po řezání dřeva pomocí pilky, či sekání užších větví. Tvrdší práce mu nedělá problém, nicméně na žádné páčení dveří to určitě nebude, a stromy s ním také kácet nebudete. V neposlední řadě musím uvést, že se nelehko shání, a jeho cena není zrovna malá, ovšem pohybuje se v cenových kruzích jako ostatní nože podobné kvality.

+ Nerezová ocel
+ Příslušenství
+ Množství vyráběných pouzder

- Cena
- Dostupnost


Přílohy:
Poznámka: A tady je v celé své kráse
uton 1.jpg
uton 1.jpg [ 176.6 KiB | Zobrazeno 8994 krát ]
Poznámka: Nářadí připraveno k použití
Uton - nářadí.jpg
Uton - nářadí.jpg [ 59.87 KiB | Zobrazeno 8994 krát ]

_________________
One size fits all.
ned 10. lis 2013 10:37:35
Profil
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 24. říj 2013 10:48:03
Příspěvky: 135
Příspěvek Re: UTON vz. 75
Abe píše:
Začátkem bych řekl, že existuje pár typů těchto nožů (civilní, kopie a vojenský originál), dají se od sebe lehce rozeznat (ražením, materiálem rukojeti). Rozdíl mezi kopií a originálem je patrný hned na první pohled, na rozdíl od kopie má originál lesklou rukojeť, která je mnohem tvrdší než na kopii, navíc má černou barvu a ne šedou. Na originálu byla použita lepší, odolnější a tvrdší ocel s úpravou martfrost (hluboké zmražení). Na kopii je to ocel nerez 420, a na originálu nejspíše ocel nerez 440.



Pardon, ale jsou to bludy... Ani nevím, jak to uchopit, abych to vyvrátil co nejjednodušší formou.

Kopie Utonu neexistují, jsou to jen různé verze (civilní/vojenské) přímo od výrobce. Civilní verze má na rozdíl od armádní rukojeť z plastu, ne z pryže.

Úprava Martfrost je od devadesátých zakázána. Pokud na čepeli není označení Martfrost, pak (pravděpodobně) nůž touto úpravou neprošel.

Na všech UTONech, krom uhlíkových, je ocel 420. Bez výjimek.


pon 11. lis 2013 10:15:48
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 09. lis 2013 18:57:41
Příspěvky: 18
Příspěvek Re: UTON vz. 75
Co se týče martfrostu tak je to pravda, ten blud se mi tam vloudil, uznávám a opravím. Nicméně hrajeme si se slovíčky, a význam měl být jiný, než jak jste jej pojal. Možná jsem se nešťastně vyjádřil, možná ne - ovšem civilní uton má plastovou rukojeť, a na čepeli znaky Mikovu, kopie (tu, kterou jsem myslel já) je s měkčí gumou na rukojeti (šedou), ražení je na levé straně nože, falešné ostří je také rozdílné, a Mikov začal před dávnou dobou užívat i jinou ocel 420. Stará (pravá) vojenská verze má rukojeť lesklou, a z tvrdší gumy. A ano, kopií nože to mohu nazvat, je to nůž stejně vypadající, nýbrž zdaleka ne se stejnými vlastnostmi. A abych ještě odpověděl na blud ohledně ocele 440, uvedl jsem nejspíše (i vlastnostmi mi to ocel 440 připomínalo) přestože není nikde psáno z jaké ocele se to vyrábělo.

_________________
One size fits all.


pon 11. lis 2013 13:36:16
Profil
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 24. říj 2013 10:48:03
Příspěvky: 135
Příspěvek Re: UTON vz. 75
Ocel se uvádí na webu firmy. Ale stále mi není jasné, o jakých kopiích vlastně diskutujeme. Jsou dva typy Utonů - civilní a armádní. Armádní je značen pouze číslem modelu 0007 a má pryžovou rukojeť. Na čepeli civilního je logo Mikova, nadpis stainless a rukojeť je z plastu. Oba mají ocel 420. Nic dalšího Mikov nedělá. Dříve se civilní model vyráběl s rukojetí z měkčí a (pravděpodobně) méně kvalitní pryže, možná ten je nyní označován za kopii. Viz: http://www.uton.cz/uton-vz-75/u75-civilni-verze/


pon 11. lis 2013 14:04:53
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 09. lis 2013 18:57:41
Příspěvky: 18
Příspěvek Re: UTON vz. 75
Poslední fotografie - civilní kopie a pravý vojenský originál, je to tam pěkně popsáno. Na e-shopu Mikovu zkus najít právě zmiňovanou dolní verzi raženou na pravé straně nože.

_________________
One size fits all.


pon 11. lis 2013 14:29:57
Profil
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 24. říj 2013 10:48:03
Příspěvky: 135
Příspěvek Re: UTON vz. 75
Pak jsou dvě možnosti.

1. Existují tři verze nože UTON - armádní pro armádu (běžným smrtelníkům nedostupný), "armádní" pro civily, civilní pro civily.
2. Článek je starý a nyní se armádní nože značí na levé straně čepele.


pon 11. lis 2013 15:38:45
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 09. lis 2013 18:57:41
Příspěvky: 18
Příspěvek Re: UTON vz. 75
V armádě se dají najít oba dva typy. Jak ten starý ražený na pravé, tak ten ražený na levé straně. Čert ví co se fasuje podle čeho.... asi takto bych to uzavřel. Jisté je jen, že starý typ už se nevyrábí.

_________________
One size fits all.


pon 11. lis 2013 15:52:11
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 7 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Český překlad – phpBB.cz